Sałatka z grillowanym kurczakiem i szparagami.doc

(466 KB) Pobierz
Sałatka z grillowanym kurczakiem i szparagami

Sałatka z grillowanym kurczakiem i szparagami
z ziołowym sosem majonezowym z dodatkiem grillowanych kaparów

drukuj
wpis_na_blogu 

salatka_z_kurczakiem_szparagami_


Składniki, 2 - 3 porcje:

pęczek zielonych szparagów
4 łyżki zwykłej oliwy z oliwek do smażenia (nie extra virgin)
1 podwójna pierś kurczaka
2 łyżki kaparów
kilka gałązek świeżego tymianku (niekoniecznie)
2 garście rukoli lub poszarpana sałata
1/2 szklanki majonezu (ja użyłam majonezu Olivio z dodatkiem oliwy z oliwek)
2 łyżki posiekanej natki pietruszki lub szczypiorku
sól morska drobnoziarnista i świeżo zmielony pieprz
ćwiartki cytryny do serwowania





Przygotowanie:

·         Szparagi umyć, odciąć białe i zdrewniałe końce, obrać do połowy długości. Oprószyć solą i wysmarować 1 łyżką oliwy z oliwek. Pierś kurczaka opłukać, osuszyć, usunąć kostki i włókna. Rozdzielić na dwie pojedyncze piersi i odciąć mniejsze kawałki mięsa ze środka. Wszystko oprószyć solą, pieprzem i wysmarować pozostałymi 3 łyżkami oliwy z oliwek.

·         Dobrze rozgrzać patelnię grillową, pośrodku ułożyć piersi kurczaka, a po bokach szparagi oraz kapary. Grillować z dwóch stron na złoty kolor, kurczaka w sumie przez około 10 - 12 minut raz przewracając (aż będzie miękki w środku), a szparagi przez około 5 - 6 minut (aż będą al dente). Kaparom wystarczą około 3 minuty grillowania. Po przewróceniu kurczaka na drugą stronę, ułożyć na nim gałązki tymianku (jeśli je używamy).

·         Wymieszać majonez z posiekaną natką pietruszki lub szczypiorkiem, dodać zgrillowane kapary i wymieszać. Kurczaka zdjąć z patelni i po około 2 minutach pokroić na kawałki. Podawać na liściach rukoli lub sałaty z grillowanymi szparagami i sosem majonezowym, skrapiać cytryną.

salatka_z_kurczakiem_szparagami02

salatka_z_kurczakiem_szparagami03

salatka_z_kurczakiem_szparagami01 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin