Udka w glazurze brzoskwiniowej.doc

(205 KB) Pobierz
Udka w glazurze brzoskwiniowej

Udka w glazurze brzoskwiniowej
Czyli kurczak słodko - kwaśny.

 

udka_glazura_brzoskwiniowa


Składniki:

8 nóżek kurczaka
sól morska
2 łyżki oleju roślinnego
1 mała cebula, pokrojona w drobną kosteczkę
2 łyżki drobno posiekanego obranego korzenia imbiru
1/4 szklanki czerwonego octu winnego
80 ml sosu sojowego
1/2 szklanki dżemu brzoskwiniowego
2 łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu

Dodatki: ugotowany biały ryż





Przygotowanie:

·         Nóżki umyć, osuszyć i oprószyć solą morską. Do rondelka wlać olej, dodać cebulę i imbir. Smażyć na wolnym ogniu przez około 4 minuty, od czasu do czasu mieszając, aż lekko się zrumienią.

·         Dodać ocet winny i gotować aż zredukuje się o połowę, przez około 1 - 2 minuty. Dodać sos sojowy, dżem brzoskwiniowy i świeżo zmielony czarny pieprz. Gotować na średnim ogniu bez przykrycia, przez 15 minut, od czasu do czasu mieszając.

·         Zmiksować marynatę w blenderze na gładki sos, ostudzić. Włożyć kurczaka do foliowego woreczka, wlać sos i szczelnie zamknąć woreczek (klamrą lub gumką), wyciskając uprzednio pozostałe powietrze z woreczka. Schładzać w lodówce przez minimum 8 godzin (maksymalnie przez 24 godziny), od czasu do czasu można woreczek powygniatać.

·         Piekarnik nagrzać do 200 stopni. Udka ułożyć pojedynczą warstwą w brytfance razem z marynatą. Piec raz odwracając przez około 50 - 60 minut, aż kurczak będzie lekko brązowy, soczysty i miękki. Podawać z ugotowanym białym ryżem. Więcej w BLOGU.

udka_glazura_brzoskwiniowa01


Przepis: Apricot - glazed chicken, Magazyn Gourmet.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin