Udka w glazurze brzoskwiniowejCzyli kurczak słodko - kwaśny.
Składniki:• 8 nóżek kurczaka• sól morska• 2 łyżki oleju roślinnego• 1 mała cebula, pokrojona w drobną kosteczkę• 2 łyżki drobno posiekanego obranego korzenia imbiru• 1/4 szklanki czerwonego octu winnego• 80 ml sosu sojowego• 1/2 szklanki dżemu brzoskwiniowego• 2 łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzuDodatki: ugotowany biały ryżPrzygotowanie:
· Nóżki umyć, osuszyć i oprószyć solą morską. Do rondelka wlać olej, dodać cebulę i imbir. Smażyć na wolnym ogniu przez około 4 minuty, od czasu do czasu mieszając, aż lekko się zrumienią.
· Dodać ocet winny i gotować aż zredukuje się o połowę, przez około 1 - 2 minuty. Dodać sos sojowy, dżem brzoskwiniowy i świeżo zmielony czarny pieprz. Gotować na średnim ogniu bez przykrycia, przez 15 minut, od czasu do czasu mieszając.
· Zmiksować marynatę w blenderze na gładki sos, ostudzić. Włożyć kurczaka do foliowego woreczka, wlać sos i szczelnie zamknąć woreczek (klamrą lub gumką), wyciskając uprzednio pozostałe powietrze z woreczka. Schładzać w lodówce przez minimum 8 godzin (maksymalnie przez 24 godziny), od czasu do czasu można woreczek powygniatać.
· Piekarnik nagrzać do 200 stopni. Udka ułożyć pojedynczą warstwą w brytfance razem z marynatą. Piec raz odwracając przez około 50 - 60 minut, aż kurczak będzie lekko brązowy, soczysty i miękki. Podawać z ugotowanym białym ryżem. Więcej w BLOGU.
Przepis: Apricot - glazed chicken, Magazyn Gourmet.
kapciajerzy1