Sernik gotowany
· jaja 6 sztuk
· mąka pszenna 1 szklanka
· mąka ziemniaczana 0,5 szklanki
· sól 1 szczypta
· cukier 1 szklanka
· proszek do pieczenia 1 łyżeczka
· kakao 1 łyzeczka
· ser biały mielony 1 kg
· masło roślinne 12,5 dag
· jaja 5 sztuk
· budyń śmietankowy 1 opakowanie
· mąka ziemniaczana 1 łyżka
· cukier waniliowy 1 opakowanie
· mleko 100 ml
· polewa czekoladowa 1 opakowanie
· wiórki kokosowe 2 łyżki
Żółtka jaj oddzielamy od białek. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Żółtka jaj ucieramy z cukrem na puszystą masę. Do masy dodajemy obie mąki i proszek do pieczenia. Po dokładnym wymieszaniu dodajemy po łyżce piany z białek i delikatnie mieszamy. Ciasto na biszkopt dzielimy na dwie części, odpowiednio 1/3 i 2/3 ciasta. 2/3 ciasta rozsmarowujemy na małej blaszce i pieczemy. 1/3 ciasta mieszamy delikatnie z kakao, rozsmarowujemy na blaszce i pieczemy. Ser biały mielony miksujemy z masłem, cukrem, cukrem waniliowym oraz żółtkami. Z białek ubijamy pianę i dodajemy ją do masy serowej delikatnie mieszając. Najlepiej, gdy przygotujemy masę w garnku, żeby można było postawić go od razu na ogień. Po postawieniu na ogień mieszamy delikatnie aż do zagotowania się. Masa powinna wówczas lekko "wypuszczać bąbelki". Po zdjęciu z ognia dodajemy budyń oraz mąkę ziemniaczaną wcześniej wymieszane z zimnym mlekiem. Po wymieszaniu masy stawiamy ją na ogień i ponownie zagotowujemy. Biały biszkopt dzielimy na dwie części. Jedną białą część smarujemy gorącą masą, przykrywamy ciemnym biszkoptem, smarujemy ponownie masą i przykrywamy jasnym biszkoptem. Ciasto polewamy polewą czekoladową i posypujemy delikatnie wiórkami kokosowymi.
dotkad