KRÓLIK WIELKANOCNY.txt

(0 KB) Pobierz

KR�LIK WIELKANOCNY

    
Sk�adniki:
Mieso z kr�lika, mo�e by� ca�y lub dowolna cz�� 
Boczek w�dzony, 
mas�o, cebula, czosnek, 
pieczarki lub grzyby le�na 
przyprawy - s�, pieprz, ziele angielskie, ja�owiec, estragon 
kostka roso�owa lub wino do podlewania.

Spos�b przyrz�dzania:
Kr�lika op�uka� pod bie��c� zimn� wod�, obsuszy�, obra� z b�on. Natrze� sol�, �wie�o zmielonym pieprzem,estragonem,czosnkiem (najlepiej zmia�d�onym) najlepiej zrobi� to kilka godzin przed pieczeniem. 
Boczek pokroi� w plasterki i wy�o�y� nimi brytfann�. 
W�o�y� kr�lika, doda� cebule, grzyby i pozosta�e przyprawy, 
na wierzch kr�lika doda� mas�o. 
W�o�y� mi�so do piekarnika o tem.200 st. Piec ok godziny, 
jesli kr�lik jest ca�y to d�u�ej. podlewa� kostka roso�ow� lub winem. 
Po upieczeniu kr�lika trzyma� pod przykryciem aby nie wysech�. 
Podawa� z winem. Smacznego. 


Porcje: dla 3 os�b
Czas: do 90 minut
Trudno��: �rednio �atwy
Koszt: do 30 z�
Autor: tjunde
Zgłoś jeśli naruszono regulamin