Ciasteczka.txt

(1 KB) Pobierz
Sk�adniki

�		20 dag miodu
		
�		2 �y�ki przyprawy korzennej do piernika
		
�		15 dag cukru
		
�		50 dag m�ki
		
�		�y�eczka sody oczyszczonej
		
�		po 2 �y�ki kakao i mleka
		
�		jajko
		
�		10 dag mas�a
		
�		cukrowe pere�ki, lukier i marcepan do dekoracji (dodatkowo)
		

Etapy przygotowania

1.		Mi�d podgrza� z przypraw� korzenn�, doda� cukier, rozpu�ci�. Doda� do m�ki przesianej z sod� kakao, wbi� jajko, wla� mleko i rozpuszczone mas�o. Wyrobi� jednolite ciasto. Rozwa�kowa� na grubo�� ok. 0,5 cm. Wyci�� ludziki (albo inne kszta�ty, np. korzystaj�c z foremek) u�o�y� na blasze wy�o�onej pergaminem, piec ok. 10 min. w 200 stopni C. Ostudzi� i ozdobi�.
				
2.		Najprostszy przepis na lukier do ozdabiania ciastek: Ucieraj do bia�o�ci 5 dag cukru pudru z sokiem z 1 cytryny. Mo�esz go zabarwi� odrobina soku z buraka, kakao lub p�ynem, w kt�rym moczyl sie szafran. By by� aromatyczny wystarczy do niego doda�, np. kilka kropel esencji rumowej, sk�rk� otart� z cytryny, szczypt� cynamonu lub any�ku. (sam cukier puder z cytryn� jako lukier tak�e jest bardzo dobry, chyba �e kto� nie lubi kwa�nego smaku)









Mufiny Bananowe

Sk�adniki na 4 porcje

�		4 banany
		
�		Ciasto:
		
�		350 g m�ki
		
�		2 �y�eczki proszku do pieczenia
		
�		1 jajko
		
�		1 szkl. mleka
		
�		1/2 szkl cukru
		
�		1/2 szkl oleju
		
�		cukier waniliowy
		
�		cukier puder
		

Etapy przygotowania

1.		Sk�adniki na ciasto mieszamy na jednolit� mas�. Dodajemy banany pokrojone na jak najmniejsze kawa�ki. Mieszamy.
				
2.		Nape�ni� ciastem foremki do muffin�w do wysoko�ci 2/3. Wstawi� je do piekarnika i piec 30 minut. Posypa� cukrem pudrem. S� pyszne i na ciep�o i na zimno. Rewelacja!!!
Zgłoś jeśli naruszono regulamin