Sk�adniki � 20 dag miodu � 2 �y�ki przyprawy korzennej do piernika � 15 dag cukru � 50 dag m�ki � �y�eczka sody oczyszczonej � po 2 �y�ki kakao i mleka � jajko � 10 dag mas�a � cukrowe pere�ki, lukier i marcepan do dekoracji (dodatkowo) Etapy przygotowania 1. Mi�d podgrza� z przypraw� korzenn�, doda� cukier, rozpu�ci�. Doda� do m�ki przesianej z sod� kakao, wbi� jajko, wla� mleko i rozpuszczone mas�o. Wyrobi� jednolite ciasto. Rozwa�kowa� na grubo�� ok. 0,5 cm. Wyci�� ludziki (albo inne kszta�ty, np. korzystaj�c z foremek) u�o�y� na blasze wy�o�onej pergaminem, piec ok. 10 min. w 200 stopni C. Ostudzi� i ozdobi�. 2. Najprostszy przepis na lukier do ozdabiania ciastek: Ucieraj do bia�o�ci 5 dag cukru pudru z sokiem z 1 cytryny. Mo�esz go zabarwi� odrobina soku z buraka, kakao lub p�ynem, w kt�rym moczyl sie szafran. By by� aromatyczny wystarczy do niego doda�, np. kilka kropel esencji rumowej, sk�rk� otart� z cytryny, szczypt� cynamonu lub any�ku. (sam cukier puder z cytryn� jako lukier tak�e jest bardzo dobry, chyba �e kto� nie lubi kwa�nego smaku) Mufiny Bananowe Sk�adniki na 4 porcje � 4 banany � Ciasto: � 350 g m�ki � 2 �y�eczki proszku do pieczenia � 1 jajko � 1 szkl. mleka � 1/2 szkl cukru � 1/2 szkl oleju � cukier waniliowy � cukier puder Etapy przygotowania 1. Sk�adniki na ciasto mieszamy na jednolit� mas�. Dodajemy banany pokrojone na jak najmniejsze kawa�ki. Mieszamy. 2. Nape�ni� ciastem foremki do muffin�w do wysoko�ci 2/3. Wstawi� je do piekarnika i piec 30 minut. Posypa� cukrem pudrem. S� pyszne i na ciep�o i na zimno. Rewelacja!!!
dotkad