Marco Pierre White odkrywa brytyjską kuchnię (odc. 001) Chrupiący pieczony boczek.pdf

(30 KB) Pobierz
kuchnia.tv
kuchnia.tv
Chrupiący pieczony boczek
ilość osób: 8
trudność: łatwe
Składniki
1 kg boczku
6 owoców anyżu gwiazdkowatego
1 łyżeczka zmiażdżonych nasion kolendry
600 g płynnego miodu
2 kostki rosołowe
4 średnie cebule
1 pęczek szałwii
4 liście laurowe
olej słonecznikowy lub klarowane masło
sól morska
Przygotowanie
Wmasować nieco oleju w skórę boczku i lekko posolić. Boczek umieścić na ruszcie, umieścić pod
nim blachę i nalać do niej wody. Piec 2 godziny w temp. 160°C, na najniższej półce piekarnika.
Przygotować glazurę miodową. Do rondla nalać miód, dodać anyż gwiazdkowaty i kolendrę.
Gotować aż zredukuje się do połowy objętości. Cebule przekroić na pół, odkroić im pięty, można
też obrać. Wlać nieco oleju na patelnię i rozgrzać. Ułożyć w niej połówki cebul płaską stroną na
dół, dodać liście laurowe i szałwię. Smażyć aż zaczną się rumienić. Wstawić patelnię do
piekarnika, piec 25 minut, aż cebule mocno się zezłocą. Gdy boczek się upiecze, odstawić go w
ciepłe miejsce, żeby odpoczął. Przecedzić sos spod rusztu i wlać do rondla. Zredukować o jedną
trzecią. Można też dodać nieco glazury miodowej. Posmarować boczek glazurą. Kroić grube
plastry. Podawać z upieczoną cebulą i sosem.
© Marco Pierre White
Przepis z programu Marco Pierre White odkrywa brytyjską kuchnię.
(odc.1)
1 z 1
2010-02-16 15:50
242111717.001.png 242111717.002.png 242111717.003.png
Zgłoś jeśli naruszono regulamin