Składniki:3 jajka, 1 szklanka mleka, 1 torebka cukru waniliowego, 1 łyżka proszku do pieczenia, mąka tortowa (ok. 10łyżek), cukier lub cukier puder (ok. 3-4łlyżki) Jajka i cukier (lepszy jest cukier puder)ok. 3-4 łyżeczki zmiksować. Potem dodać resztę składników i wszystko miksować przez chwilkę aż uzyskamy gęsta konsystencje.
Po wyjęciu tostów najlepiej nie klaść ich jeden na drugi lecz oprzeć je o cos az wyparują wtedy będą chrupiące
Składniki:
· 250 g cukru
· 80 g cukru pudru
· 20 g drożdży piekarskich
· 3 jajka
· 500 g mąki
· 200 ml mleka
· 1/4 puszki piwa
· 200 g roztopionego masła
· szczypta soli
· 400 ml śmietany Rama Cremefine do ubijania
· wiśnie w syropie lub konfitury
1. Wymieszaj mąkę z cukrem. 2. Rozpuść drożdże w połowie letniego mleka i wlej je do miski z mąką. 3. Dodaj rozpuszczone masło i cukier. 4. Oddziel żółtka, wymieszaj je trzepaczką z resztą zimnego mleka, piwem i solą. Wlej miksturę do miski z mąką, masłem i cukrem. 5. Wymieszaj całość mikserem i odstaw w ciepłe miejsce najlepiej na całą noc lub przynajmniej na 2 godziny. 6. Wlewaj do gofrownicy po 30 g gofrowej masy i piecz szybko na złoto. 7. Aha, a moja babcia na przykład dekorowała gofry szachownicą: w co drugą krateczkę wkładała po wisience dobrze odsączonej z soku na przemian z łyżeczką bitej śmietanki. 8. Posyp cukrem i smacznego!
Gofry holenderskie
Składniki:300 g mąki pszennej, 0,5 l mleka, 15 g proszku do pieczenia, 2 jajka, 100 g masła, szczypta soli / można dodać trochę cukru/ Masło rozpuścić. Do miski wlać mleko, wsypać mąkę z proszkiem, wbić jajka, dodać szczyptę soli i wszystko wyrobić na gładką masę nożykiem miksera. Gdy składniki będą już połączone wlewać stopniowo przestudzone masło i wyrobić jeszcze raz na gładkie ciasto. Musi mieć ono konsystencję ciasta naleśnikowego. Podawać można na różne sposoby:z ubitą śmietaną, dżemem, sosem adwokatowym itp.
Uwagi:Najlepiej używać masła, bo wtedy gofry są chrupiące. Po zrobieniu ciasta najlepiej jest je na troche zostawić, żeby mąka napęczniała. Jeżeli stanie się wtedy ciasto za gęste, należy dodać trochę mleka. Po upieczeniu gofrów należy dać im odparować, żeby nie stały się "sflaczałe".
krysiast