Sola z małżami z sosem winegret.doc

(588 KB) Pobierz
Sola z małżami

Sola z małżami

 

Składniki:

1 sola
10 świeżych małży
cytryna
sól, pieprz
oliwa z oliwek
kiełki + MIODOWY SOS WINEGRET

Przygotowanie:

Małże umyć i osuszyć. Rybę doprawić solą i pieprzem, skropić sokiem z cytryny i całą wysmarować oliwą. Zapiekać w piekarniku przez około 15 minut (ma być prawie do końca upieczona).

W międzyczasie przygotować miodowy sos winegret. Pod sam koniec pieczenia włożyć do naczynia z solą małże. Zapiekać jeszcze przez około 5 minut, aż małże się otworzą.

Rybę ułożyć (w całości lub tylko filety) na kiełki wymieszane z miodowym sosem winegret. Skropić oliwą z oliwek.

 

Miodowy sos winegret

Składniki:

1 łyżka soku z cytryny (lub 1,5 łyżki octu winnego)
3 - 4 łyżki oliwy z oliwek extra virgin
1 łyżka miodu
1/2 ząbka czosnku (opcjonalnie)
szczypta soli morskiej
świeżo zmielony czarny pieprz      

Czosnek bardzo drobno posiekać, rozetrzeć końcem noża, posypać delikatnie solą i przełożyć do miseczki. Dodać miód i razem rozetrzeć. Wlać sok z cytryny, sól i pieprz do smaku. Dolać oliwę i wymieszać wszystkie składniki.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin