Sola z małżami
Składniki:• 1 sola • 10 świeżych małży • cytryna • sól, pieprz • oliwa z oliwek • kiełki + MIODOWY SOS WINEGRET Przygotowanie: Małże umyć i osuszyć. Rybę doprawić solą i pieprzem, skropić sokiem z cytryny i całą wysmarować oliwą. Zapiekać w piekarniku przez około 15 minut (ma być prawie do końca upieczona). W międzyczasie przygotować miodowy sos winegret. Pod sam koniec pieczenia włożyć do naczynia z solą małże. Zapiekać jeszcze przez około 5 minut, aż małże się otworzą. Rybę ułożyć (w całości lub tylko filety) na kiełki wymieszane z miodowym sosem winegret. Skropić oliwą z oliwek.
Miodowy sos winegret
Składniki: • 1 łyżka soku z cytryny (lub 1,5 łyżki octu winnego) • 3 - 4 łyżki oliwy z oliwek extra virgin • 1 łyżka miodu • 1/2 ząbka czosnku (opcjonalnie) • szczypta soli morskiej • świeżo zmielony czarny pieprz Czosnek bardzo drobno posiekać, rozetrzeć końcem noża, posypać delikatnie solą i przełożyć do miseczki. Dodać miód i razem rozetrzeć. Wlać sok z cytryny, sól i pieprz do smaku. Dolać oliwę i wymieszać wszystkie składniki.
danilo2002