Składniki:
6 opakowań herbatników 1 opakowanie krakersów Masa 1: 1 szklanka mąki krupczatki ½ szklanki cukru pudru 4 żółtka 1 litr mleka 1 kostka masła Masa 2: 1 puszka mleka skondensowanego słodzonego Masa 3: 0,5 litra śmietany kremówki 2 łyżki cukru pudru
Sposób wykonania:
Masa 1: Masło zagotować z mlekiem. Utrzeć żółtka z cukrem i mąką. Do utartej masy powoli wlewać gorące mleko (nie odwrotnie!), całość zagotować - musi zgęstnieć jak budyń.
Masa 2: Mleko słodzone gotować 3 godziny w puszce na karmel. Do garnka wlać zimną wodę i włożyć puszkę mleka. Puszka ma być zakryta wodą. Podczas gotowania do garnka z puszką należy dolewać wodę, tak, aby puszka przez całe 3 godziny gotowania była zakryta wodą.
Masa 3: Śmietanę ubić z cukrem. (aby się lepiej trzymała można dodać 2 opakowania śmietan-fixu)
Na prostokątną formę o wymiarach 25 na 36 cm wyłożyć w kolejności: warstwę herbatników, przestudzony budyń warstwę herbatników (przygniatać żeby warstwy się nie oddzieliły), karmel potem krakersy na koniec bitą śmietanę.
Posypać tartą czekoladą, odczekać aż herbatniki zmiękną żeby przy krojeniu ciasta nie kruszyły się.
Smacznego.
rolande50