Biologia uklad oddechowy i pokarmowy.docx

(16 KB) Pobierz

Białka zbudowane są z aminokwasów każdy aminokwas posiada dwie grupy funkcyjne COOH- grupa karboksylowa i grupa aminowa NH2

Aminokwasy w białku połączone są wiązaniem peptydowym

 

 

W białku znajduje się 20 aminokwasów. Aminokwasy egzogenne to takie które dostarczane są z pożywieniem

Źródło białka w pożywieniu:

Roślinne- soja, fasola, groch, soczewica

Zwierzęce- nabiał, jogurty, jaja, kefiry, ryby

Enzymy- biologiczne katalizatory czyli przyśpieszają one reakcje chemiczna

Węglowodany- cukrowce dzielimy na cukry proste (glukoza, fruktoza, ryboza) cukry złożone:

- dwucukry sacharoza

- wielo cukry chityna, celuloza, skrobie

Tłuszcze właściwe zbudowane z glicerolu i kwasów tłuszczowych

Tłuszcze roślinne: margaryna oleje

Tłuszcze zwierzęce: masło smalec tran

Maja funkcje energetyczna budulcowa termoizolacyjna i zapasowa

Witaminy są to związki egzogenne które musimy dostarczyć z pożywieniem

Witaminy rozpuszczalne w tłuszczach : A, D, E, K, C

Pozostałe rozpuszczalne w wodzie

Budowa układu pokarmowego :

·         Jama ustna

·         Gardło

·         Przełyk

·         Żołądek

·         Jelito cienkie

·         Jelito grube- zakończone odbytem

Gruczoły wspomagające trawienie:

·         Ślinianki

·         Wątroba

·         Trzustka

Jama ustna:

·         Zęby- mleczne i stale

Mleczne 2.1.2. dwa siekacze jeden kieł dwa trzonowe

Stałe 2.1.2.3. dwa siekacze jeden kieł dwa przedtrzonowe trzy trzonowe

·         Ślina- produkowana w sliniankach (przyuszne, podjęzykowe, podżuchwowe)

Skład śliny: woda, śluz amylaza ślinowa

·         Język-pokryty jest błoną śluzową w której znajdują się liczne brodawki smakowe. W brodawkach skupione są kubki smakowe.

·         Gardło

 

Jelito cienkie dzielimy na dwunastnice jelito czcze i jelito kręte

Jelito grube- ma około 150 cm długości jego średnica jest wyraźnie większa niż jelita cienkiego. W miejscu polaczenia jelita cienkiego z jelitem grubym znajduje się specjalna zastawka zapobiegająca cofaniu się pokarmu

W dwunastnicy trawione SA:

a)      Białka

-aminopeptydaza

- karbosypeptydoza

- trypsyna

- dwupeptydoza

b)      Cukry

- amylaza trzustkowa

- maltaza

- laktaza

- sacharaza

c)      Tłuszcze

– lipaza trzustkowa

Budowa układu oddechowego:

·         Jama nosowa

·         Gardło

·         Krtań

·         Tchawica

·         Oskrzela główne

·         Płuco prawe

·         Płuco lewe

POWIETRZE WDYCHANE: 78% azotu, 21% tlenu 0,03% CO2, ok. 1% innych gazów

POWIETRZE WYDYCHANE: 78% azotu,17% tlenu, 4% CO2, ok. 1% innych gazów nasyconych para wodna

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin