Mazurek kakaowy
Składniki:
ciasto:
20 dag cukru
4 jaja
4 łyżki kakao
opakowanie Cukru wanilinowego WINIARY
łyżka utartego sucharka
lukier:
15 łyżek cukru
1/4 szklanki wody
pół łyżeczki octu 6-proc
do dekoracji:
posypka czekoladowa
tabliczka gorzkiej czekolady
Utrzyj żółtka z cukrem i cukrem wanilinowym, dosyp kakao i utarty sucharek. Z białek ubij sztywną pianę i połącz ją z masą, całość delikatnie wymieszaj. Ciasto w brytfance wyłożonej natłuszczonym papierem wstaw do umiarkowanie gorącego piekarnika i piecz około 30 minut.
Przygotuj lukier: cukier zalej wodą i zagotuj. Następnie dodaj ocet, przykryj i gotuj na dużym ogniu. Po 2 minutach przeprowadź próbę: kropla syropu spuszczona z łyżki powinna pozostawić za sobą "nitkę".
Gorący ulep przelej do miski i skrop zimną wodą. Ostudź do temperatury około 60°C i wtedy ucieraj dopóty, dopóki nie zbieleje, a potem (ewentualnie) jeszcze chwilę z wybranym dodatkiem.
Gdy lukier zaczyna zbyt szybko gęstnieć, można (zależnie od przeznaczenia) rozrzedzić go zimną wodą, sokiem cytrynowym lub naparem z kawy.
Po upieczeniu i wystudzeniu mazurek polej przygotowanym wcześniej lukrem. Udekoruj posypką czekoladową i zestruganą nożem gorzką czekoladą.
psotnica23