Jelenie różki.rtf

(6 KB) Pobierz
Jelenie ró¿ki

Jelenie różki

 

Składniki:

35 dag mąki

10 dag cukru pudru

5 dag masła

2 żółtka

3 jaja

1/4 szklanki gęstej śmietany 18-proc.

olej do smażenia

cukier puder

Cukier wanilinowy WINIARY

skórka otarta z cytryny

 

przesiej przez sito, dodaj masło, całość starannie posiekaj nożem. Żółtka i całe jaja rozbełtaj i utrzyj z cukrem pudrem, potem połącz z mą i śmietaną. Teraz starannie zagnieć ciasto, rozwałkuj je na placek grubości około 1 cm, a potem pokrój na prostokąty o wymiarach 2 x 8 cm.

 

Każdy taki prostokąt ponacinaj ukośnie z obu dłszych boków (nacięcia rób, co 1 cm). Smaż w gorącym oleju na złoty kolor. Usmażone i osączone na bibule różki przełóż na tacę i obsyp cukrem pudrem wymieszanym z cukrem wanilinowym i skórką z cytryny.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin