Rozkoszny jeżyk.rtf

(7 KB) Pobierz
Rozkoszny je¿yk

Rozkoszny jeżyk

 

Składniki:

ciasto:

20 dag mąki

3 jaja

18 dag cukru

3 łki rumu

Cukier wanilinowy WINIARY

szczypta soli

krem:

15 dag masła

3 żółtka

3 łki kakao

4 łki cukru pudru

do dekoracji:

5 dag obranych i pokrojonych w słupki migdałów

orzech laskowy

2 cukierki pastylki

 

Na początku z 3 białek i połowy cukru ubij sztywną pianę. Żółtka utrzyj na kogelmogel z pozostałym cukrem, cukrem wanilinowym, solą i rumem. Do utartych żółtek dodawaj stopniowo pianę z białek i mą, cały czas mieszając. Następnie przełóż ciasto do wysmarowanej tłuszczem i obsypanej mą owalnej blaszki (małej) i wstaw do umiarkowanie gorącego piekarnika. Piecz około 30 minut.

 

Teraz czas na krem. Masło utrzyj na puch, a żółtka utrzyj z cukrem pudrem i kakao na puszystą masę, po czym połącz z masłem.

 

Z upieczonego i wystudzonego biszkoptu wykrój jeżyka (nożem musisz zaokrąglić boki i uformuj pyszczek), potem przetnij poziomo na trzy placki. Dolny posmaruj kremem, przykryj środkowym, też posmaruj go kremem, na wierzchu połóż ostatni (górny). Całość (wraz z bokami) znów posmaruj kremem. Z migdałów pokrojonych w słupki zrób kolce, z orzecha - nosek, z cukierków - oczka.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin