Rogaliki drożdżowe z makiem.rtf

(9 KB) Pobierz
Rogaliki dro¿d¿owe z makiem

Rogaliki drożowe z makiem

 

Składniki:

ciasto:

80 dag mąki

pół szklanki cukru

15 dag masła

3 żółtka

jajo

półtorej szklanki mleka

5 dag droży

uszcz do blachy

roztrzepane białko

nadzienie:

25 dag maku

2 szklanki mleka

6 dag masła

1/3 szklanki miodu

żółtko

jajo

pół szklanki cukru

po 5 dag posiekanych orzechów włoskich

i migdałów,

10 dag rodzynek

cukier waniliowy

ćwierć szklanki koniaku

 

Droże rozetrzyj z ł cukru, dodaj pół szklanki letniego mleka i łki, a po wymieszaniu odstaw do wyrośnięcia.

 

Żółtka i jajo utrzyj z pozostałym cukrem i rozprowadź pozostałym mlekiem. Mą wysyp na stolnicę, zrób w niej zagłębienie, wlej do środka rozczyn, rozrobione żółtka i zagnieć ciasto. Wyrabiaj je tak długo, ażdzie odchodziło od ręki. Pod koniec dodaj jeszcze roztopione masło. Odstaw, by wyrosło.

 

Umyty mak zalej wrzącym mlekiem i gotuj na małym ogniu około 30 minut. Po osączeniu na sicie zmiel mak trzykrotnie.

 

W rondlu rozgrzej masło z miodem i cukrem waniliowym, dodaj bakalie i mak, po czym duś razem około 15 minut. Żółtka utrzyj z cukrem i wymieszaj z przestudzoną już masą makową, a potem delikatnie połącz z pianą ubitą z białka oraz z koniakiem.

 

Rozwałkuj ciasto na grubość około 0,5 cm i pokrój je na trójkąty o podstawie około 10 cm. Przy podstawie trójkąw wyłóż po łeczce masy makowej i zwijając ciasto uformuj rogaliki. Ułóż je na blasze wysmarowanej tłuszczem w odstępach co 5 cm, a gdy podrosną, posmaruj roztrzepanym białkiem i piecz około 30 minut w gorącym piekarniku (180-200°C).

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin