Pyszny sernik krakowski.rtf

(8 KB) Pobierz
Pyszny sernik krakowski

Pyszny sernik krakowski

 

Składniki na 20 porcji:

masa serowa:

1 kg białego tłustego sera

10 jaj

1 i 1/2 szklanki cukru

4 łki masła

150 g rodzynek

l

2 łki kandyzowanej skórki pomarańczowej

opakowanie cukru waniliowego

ciasto:

1 i 1/2 szklanki mąki

2 żółtka

pół kostki masła

5 łek cukru

zapach waniliowy

l

uszcz do wysmarowania formy

 

Zacznij od przygotowania ciasta: mą przesiej na stolnicę, dodaj zimne masło, posiekaj. Dodaj żółtka, cukier, zapach waniliowy i sól. Teraz zagnieć ciasto i włóż je do lodówki.

 

Przygotuj masę serową: rodzynki włóż do miseczki, zalej wrzą wodą i odstaw na 20 minut. Jajka umyj. Ser dwukrotnie zmiel w maszynce do mięsa. Przygotowany ser przełóż do miski. Jajka rozbij, oddziel żółtka od białek. Do sera wlewaj po jednym żółtku, wsypuj cukier i cukier waniliowy, całość dokładnie zmiksuj.

 

W rondlu stop masło, zdejmij z ognia, przestudź. Masło wlewaj powoli do masy serowej. Wyrabiaj masę mikserem, ażuszcz doadnie połączy się z serem i żółtkami.

 

Białka ubij na sztywną pianę, dodając szczyptę soli. Rodzynki osącz. Teraz do masy serowej wsyp rodzynki i skórkę, powoli dodawaj pianę, delikatnie mieszając masę ł.

 

Blachę wysmaruj tłuszczem. Ciasto rozwałkuj na posypanej mą stolnicy. Następnie odetnij 1/4 placka, pokrój go w 1,5 cm paski. Placek ułóż na blasze, formując wyższe krawędzie.

 

Wyłóż masę serową, na wierzchu ułóż kratkę z pasków. Wstaw do piekarnika, piecz 60 minut w temperaturze 160-180°C. Po upieczeniu sernik wyjmij, pokrój dopiero po wystudzeniu.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin