Piernik śląski.rtf

(6 KB) Pobierz
Piernik œl¹ski

Piernik śski

 

Składniki:

po 40 dag mąki i cukru pudru

pół szklanki jasnego piwa

4 jaja

5 dag masła

2 łeczki przyprawy do piernika

łeczka proszku do pieczenia

lukier:

15 dag cukru pudru

białko

kilka kropli naturalnego barwnika (np. sok z buraka lub marchwi)

 

wymieszaj z proszkiem do pieczenia, masło roztop. Żółtka utrzyj z cukrem pudrem, połącz z masłem i mą, wlej piwo i wsyp przyprawę korzenną. Wszystkie składniki starannie wymieszaj, na końcu dodaj pianę ubitą z białek.

 

Ciasto przełóż do formy wysmarowanej tłuszczem i posypanej buł tartą, wstaw do gorącego piekarnika (160-170°C) i piecz około 50 minut.

 

Przygotuj lukier: białko utrzyj z cukrem pudrem na puszystą masę, potem podziel na dwie części, jedną zabarw, drugą zostaw białą. Po upieczeniu i wystudzeniu ciasto fantazyjnie udekoruj dwukolorowym lukrem.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin