Piernik biszkoptowy.rtf

(6 KB) Pobierz
Piernik biszkoptowy

Piernik biszkoptowy

 

Składniki:

2 szklanki mąki 

3 jaja

3/4 szklanki miodu

półtorej łeczki cynamonu

10 dag posiekanych orzechów włoskich

łeczka proszku do pieczenia

aska łeczka sody

pół łeczki soli

3 łki oliwy

2 łki kawy rozpuszczalnej

aromat waniliowy

skórka z pomarańczy lub łka rumu

 

przesiej, dodaj cynamon, sodę, sól i proszek do pieczenia. W trakcie ubijania jajek stopniowo dodawaj miód i oliwę, a potem - nadal mieszając - powoli wlewaj przestudzoną już kawę rozpuszczoną w 3/4 szklanki ciepłej wody. W ten sam sposób dodaj mą. Na koniec wymieszaj ciasto ze zmielonymi orzechami, rumem i/lub aromatem waniliowym albo skórką pomarańczową z syropu.

 

Wlej ciasto do średniej wielkości tortownicy, wysmarowanej tłuszczem i posypanej buł tartą. Pieczenie potrwa 20 minut w temperaturze 180°C.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin