Pączki arabskie.rtf

(6 KB) Pobierz
P¹czki arabskie

czki arabskie

 

Składniki:

ciasto: 

2 szklanki mąki

szklanka jogurtu naturalnego

łeczka cukru

4 łki ciepłej wody

3 dag droży

szczypta soli

olej do smażenia

syrop:

szklanka cukru

3/4 szklanki wody

łeczka soku z cytryny

łeczka aromatu migdałowego

5 dag obranych zmielonych migdałów

 

Utrzyj droże z cukrem, rozprowadź je niewielką ilością ciepłej wody i odstaw na 10 minut. Dodaj mą, sól, jogurt oraz droże i wyrabiaj, aż uzyskasz gładkie ciasto. Wtedy odstaw je do wyrośnięcia.

 

Cukier, wodę i sok z cytryny gotuj tak długo, aż powstanie gęsty syrop. Teraz wymieszaj go z aromatem i zmielonymi migdałami.

 

W rondlu rozgrzej olej i łeczkąadźczki. Smaż je z obu stron na ciemnozłoty kolor, wyjmij ł cedzakową na talerz z bibułą. Po osączeniu pączków z tłuszczu polej je ciepłym syropem.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin