Makowiec na półkruchym spodzie.rtf

(7 KB) Pobierz
Makowiec na pó³kruchym spodzie

Makowiec na półkruchym spodzie

 

Składniki:

ciasto:

30 dag mąki

10 dag cukru pudru

jajo i żółtko

pół łeczki proszku do pieczenia

13 dag masła

2 łki gęstej śmietany lub jogurtu naturalnego

masa makowa:

30 dag maku

szklanka wody

35 dag cukru

25 dag masła

bakalie

 

wymieszaj z proszkiem do pieczenia i posiekaj z cukrem pudrem, masłem, jajem i żółtkiem. Do posiekanych składników dodaj śmietanę (jogurt), wyrób ciasto i włóż je na godzinę do lodówki.

 

Mak sparz, odcedź i trzy razy przekręć przez maszynkę. Następnie z wody i cukru ugotuj syrop. Do wrzącego włóż mak i gotuj jeszcze około 10 minut, stale mieszając. Pod koniec gotowania dodaj masło i bakalie. Tak przygotowaną masę odstaw.

 

Ciasto wyjmij z lodówki, rozwałkuj na grubość około 1 cm i przełóż do formy wysmarowanej tłuszczem i oprószonej mą. Wstaw do gorącego piekarnika i piecz około 25 minut. Na upieczony ciepły jeszcze placek wyłóż masę makową i całość ponownie wstaw do piekarnika na 10-15 minut.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin