Babka drożdżowa TOPIELEC.rtf

(6 KB) Pobierz
Babka dro¿d¿owa "TOPIELEC"

Babka drożowa "TOPIELEC"

 

Składniki:

2 szklanki mąki

szklanka cukru

15 dag margaryny

1,5 szklanki mleka

3 jaja

7 dag droży

esencja zapachowa

garść rodzynek

masło do wysmarowania formy

 

Droże rozetrzyj z łeczką cukru i łeczkąki, następnie wlej letnie mleko i całość odstaw w ciepłe miejsce. Tłuszcz posiekaj z mą, po czym wbij jaja i wlej przygotowany rozczyn. Całość musisz bardzo dokładnie wyrobić.

 

Z wyrobionego ciasta uformuj kulę, włóż do plastikowej torby i zanurz w zimnej wodzie. Po upływie 15-20 minut ciasto powinno wypłynąć. Należy wtedy wyrobić je jeszcze raz, dodać esencję oraz umyte i osuszone rodzynki. Teraz włóż je do formy wysmarowanej masłem i odstaw, żeby wyrosło.

 

Babkę powinno się piec około 40 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180°C. Przed wstawieniem do piekarnika możesz ją posypać kruszonką.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin