Sernik wawelski.rtf

(7 KB) Pobierz
Sernik wawelski

Sernik wawelski

 

Składniki:

ciasto:

30 dag mąki

10 dag cukru

10 dag masła

1 jajo i 1 białko

2 płaskie łeczki proszku do pieczenia

masa:

50 dag sera trzykrotnie mielonego

30 dag cukru

4 jaja

10 dag mąki ziemniaczanej

15 dag rodzynek

Cukier wanilinowy WINIARY

do dekoracji:

konfitura z wiśni

 

Do mąki wymieszanej z proszkiem do pieczenia dodaj pokrojone masło i całe jajo utarte z cukrem. Ciasto bardzo starannie wyrób. Jego trzecią część odetnij, a pozoste rozwałkuj i wyłóż nim spód i boki formy posmarowanej tłuszczem i obsypanej buł tartą.

 

Przygotuj masę: Ser utrzyj z cukrem, żółtkami, cukrem wanilinowym i mą ziemniaczaną na jednolitą masę. Teraz z białek ubij sztywną pianę. Delikatnie połącz ją z masą serową, a pod koniec wsyp rodzynki - całość wymieszaj. Masę przełóż do wylepionej ciastem formy. Z odciętego kawałka ciasta uformuj wałeczki i na wierzchu sernika ułóż kratkę, posmaruj ją rozbełtanym białkiem. Sernik wstaw do średnio gorącego piekarnika na 50 minut.

 

Po wyjęciu i ostudzeniu ozdób sernik osączoną konfiturą, w każdej kratce układając owoce.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin