Sernik dziobany.rtf

(7 KB) Pobierz
Sernik dziobany

Sernik dziobany

 

Składniki:

biszkopt:

po 20 dag: mąki i cukru

4 jaja

łeczka proszku do pieczenia

masa:

serek waniliowy homogenizowany

3 żółtka

3 szklanki śmietany 18-proc.

3 łki kakao

3 Galaretki o smaku cytrynowym WINIARY

do dekoracji:

dowolne owoce z puszki lub cytrusy

szklanka śmietany kremówki

łka cukru pudru

 

Białka ubij na sztywną pianę, żółtka utrzyj z cukrem, mą wymieszaj z proszkiem do pieczenia. Do ubitej piany dodawaj stopniowo (delikatnie mieszając) masę jajeczną i mą. Tak przygotowane ciasto przełóż do dużej tortownicy wysmarowanej tłuszczem i obsypanej buł tartą, a następnie wstaw do umiarkowanie gorącego piekarnika na 30 minut. Po upieczeniu wystudź.

 

Galaretki rozpuść w półtorej szklanki gorącej wody. Żółtka rozbełtaj ze śmietaną i dodaj do chłodnej galaretki, wymieszaj ją i podziel na dwie części. Jedną zmiksuj z serkiem homogenizowanym, drugą z kakao.

 

Wystudzony biszkopt przetnij poziomo na pół, dolny blat ponauwaj nożem, zalej jasną masą i wstaw do lodówki. Gdy masa stężeje, połóż na nią drugi blat, znów delikatnie ponakłuwaj nożem, przykryj ciemną masą i ponownie wstaw do lodówki mniej więcej na 1 godzinę.

 

Po tym czasie udekoruj ciasto kremówką ubitą z cukrem pudrem oraz owocami.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin