Pieguski.doc

(50 KB) Pobierz
Pieguski

Pieguski

Pieguski

Składniki:

·         1 kostka miękkiego masła

·         3/4 szklanki cukru (w oryginale była 1 szklanka, ale według mnie tyle wystarczy)

·         1 jajko

·         2,5 szklanki mąki

·         1/2 łyżeczki soli

·         1 łyżeczka sody

·         150 g gorzkiej czekolady pokrojonej w kosteczkę

·         1 szklanka dość grubo posiekanych orzechów, np. włoskich, laskowych

Masło utrzeć z cukrem, dodać jajko, wymieszać. Dodać makę, sodę, sól, dokładnie wymieszać lub zmiksować. Do masy dodać orzechy i czekoladę.

Piekarnik rozgrzać do temperatury 200°C. Z masy robić małe kuleczki wielkości orzecha włoskiego, układać na blaszce zachowując odstępy. Można je też lekko spłaszczyć. Piec około 10 - 15 minut.

Bakalie dodajemy wg uznania: mogą to być rodzynki, mak, suszone żurawiny - co kto lubi :)

Smacznego

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin