Pancakes z jabłkami.doc

(99 KB) Pobierz
Pancakes z jabłkami

Pancakes z jabłkami

Składniki na około 15 placków:

·         190 g mąki

·         pół łyżeczki sody oczyszczonej

·         pół łyżeczki proszku do pieczenia

·         50 g drobnego cukru (caster sugar)

·         1 łyżeczka cynamonu

·         1 jajko

·         200 ml mleka

·         2 nieduże jabłka, obrane i starte na tarce o dużych oczkach

·         1 łyżeczka masła, roztopionego

* zamiast zwykłej mąki i sody i proszku można dodać 200 g self-raising flour

W naczyniu wymieszać mąkę, sodę, proszek, cukier, cynamon. Jajko roztrzepać razem z mlekiem, dodać do mąki. Delikatnie wymieszać składniki. Na końcu wmieszać starte jabłka i masło (dodałam dodatkowo 2 łyżki mleka).

Rozgrzać patelnię. Na suchej (smażymy bez tłuszczu) formować pancakes'y. Nie będzie to trudne, ponieważ ciasto jest gęste, nie rozlewające się. Smażyć na średnim ogniu z obu stron na jasny brąz (około 40 sekund do minuty z każdej strony). Jeśli na powierzchni pancakes'a ukaże się dużo pęcherzyków powietrza, przewracamy na druga stronę. Jeśli będą zbyt brązowe, zmniejszyć ogień.

Podawać z syropem klonowym, golden syrupem, miodem lub czekoladą ...

Smacznego :)

Pancakes z jabłkami

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin