Ciasto do pizzy(2).doc

(136 KB) Pobierz
Ciasto do pizzy

Ciasto do pizzy

 

Ciasto do pizzy  Ciasto do pizzy

 

Składniki na 3 spody do pizzy (każdy o średnicy 30 cm):

·         1 łyżka suchych drożdży lub 25 g świeżych

·         1,5 szklanki ciepłej wody

·         3,5 szklanki mąki

·         1 łyżka oliwy z oliwek

·         1,5 łyżeczki soli

Drożdże rozpuścić w wodzie, odstawić na 5 - 10 minut (jeśli używacie drożdży świeżych, najpierw zrobić rozczyn). Mąkę przesiać, zrobić w niej zagłębienie, do którego wlać drożdże, oliwę, dodać 1,5 łyżeczki soli. Ciasto dobrze wyrobić, umieścić w naczyniu, przykryć ściereczką i pozostawić do podwojenia objętości (1,5 godziny).
Wyrośnięte ciasto uderzyć pięścią. Podzielić na 3 równe części. Uformować spody na pizzę, pozostawiając grubsze brzegi.
Na spód wyłożyć

nasze ulubione dodatki, piec około 15 - 20 minut w maksymalnej temperaturze piekarnika (260ºC), choć ja zazwyczaj piekę krócej. Ser nakładać kilka minut przed końcem pieczenia.
Podawać gorącą :)
Smacznego :)

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin