Sernik z pierniczkami.doc

(228 KB) Pobierz
Sernik z pierniczkami

Sernik z pierniczkami

Składniki na spód:

·         190 g ciastek digestive w czekoladzie (powiem szczerze, że przez wczorajszą aferę pomyliłam się i dodałam bez czekolady, ale potem okazało się, że pierniczki, które kupiłam też są w lukrze, więc pasowało :)

·         60 g masła

Tortownicę o średnicy 22 - 23 cm wyłożyć szczelnie folią aluminiową. Pokruszyć ciastka digestive lub zmiksować blenderem. Masło rozpuścić, wymieszać z herbatnikami. Gotową masą wyłożyć tortownicę. Włożyć do lodówki na czas przygotowania masy serowej.

Składniki na masę serową:

·         80 dag sera twarogowego

·         4 jajka

·         1 łyżka budyniu waniliowego

·         150 g cukru

·         2/3 łyżki kaszy mannej

·         75 g miękkiego masła

·         16 g cukru waniliowego

·         około 200 - 250 g pierniczków (jakich lubicie: w czekoladzie, w lukrze, z nadzieniem lub bez - zupełna dowolność :)

·         aromat rumowy

Dodatkowo:

·         kilka kostek czekolady

Białka oddzielić od żółtek. Żółtka ubić z cukrem i cukrem waniliowym do białości. Następnie partiami dodawać ser twarogowy, dalej miksując. Dodać masło, budyń w proszku, kaszę manną i aromat rumowy. Zmiksować do gładkości.

Białka ubić na sztywną pianę. Po ubiciu delikatnie wmieszać do masy serowej.

Wyjąć z lodówki tortownicę ze spodem. Na spód wyłożyć połowę masy serowej, następnie warstwę pierniczków, i resztę masy serowej.

Piec około 60 minut w temperaturze 180ºC. Można przykryć od góry folią aluminiową, wtedy sernik pozostanie biały. Studzić w wyłączonym piekarniku, by nie opadł.

Po wystudzeniu najlepiej włożyć na kilka godzin do lodówki. Przed podaniem zetrzeć na górę kilka kostek czekolady.

Smacznego :)

Sernik z pierniczkami

Sernik z pierniczkami

 

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin