Sernik z jabłkami.doc

(78 KB) Pobierz
Sernik z jabłkami

Sernik z jabłkami

Składniki na ciasto:

·         1,5 szklanki mąki pszennej

·         0,5 szklanki cukru pudru

·         125 g margaryny

·         2 żółtka

·         2 łyżeczki proszku do pieczenia

Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Dodać pozostałe składniki i siekać nożem, aż do połączenia. ciasto zagnieść i włożyć do lodówki na 1 godzinę. Schłodzone ciasto rozwałkować i wyłożyć do posmarowanej tłuszczem i wyłożonej papierem do pieczenia blaszki o wymiarach 28 x 35 cm. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w temp. 190-200 stopni przez 15-20 minut.

Składniki na masę serową:

·         1 kg tłustego, białego sera

·         250 ml śmietany

·         120 g margaryny

·         1,5 szklanki cukru pudru

·         4 żółtka

·         2 opakowania budyniu śmietankowego bez cukru

·         około 30 g cukru waniliowego (duże opakowanie)

Ponadto:

·         800 g jabłek

Ser zemleć. Oddzielić białka od żółtka. Margarynę utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Dodać żółtka, utrzeć. Do masy wlewać śmietanę, ucierać. Białka ubić na sztywną pianę. Do utartej masy dodawać po łyżce sera i ucierać. Dodać proszek budyniowy, ubite białko i delikatnie wymieszać.

Jabłka obrać, pokroić w kostkę lub zetrzeć na tarce o grubych oczkach, wyłożyć na upieczony, ostudzony spód ciasta. Na jabłka wyłożyć masę serową, wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w temp. 170-180 stopni przez około 45 min.

Ciasto ostudzić, udekorować wg uznania.

Smacznego :)

sernik z jabłkami

sernik z jabłkami

 

 

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin