Składniki na ciasto:
· 125 g masła
· 250 g mąki
· 80 g cukru
· 1 jajko
· 6 płaskich łyżek kawy cappuccino (proszku)
· 1 łyżka kakao
· szczypta soli
· 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masło stopić, wsypać cappuccino, wymieszać, przestudzić. Mąkę, kakao i proszek do pieczenia przesiać na stolnicę, dodać 1 jajko, 80 g cukru, sól, ostudzone masło z kawą, zagnieść ciasto. Jest dość lepkie, ale takie ma być. Podzielić na 2 części. Uformować kule, zawinąć w folię i włożyć do zamrażarki na 2 godziny.
Składniki na masę serową:
· 500 g twarogu (zmielonego)
· 3 jajka
· 100 g cukru
Miękkie masło utrzeć z cukrem. Ucierając dodawać żółtka i twaróg. Białka ubić, powstałą pianę wymieszać delikatnie z masą serową.
Ponadto:
· kilka świeżych gruszek (u mnie 3 średnie konferencje) lub gruszki z puszki lub kompotu
Formę wyłożyć papierem (u mnie tortownica o średnicy 26 cm, ale sernik był dość niski, więc można użyć mniejszej). Na dno zetrzeć jedną część zamrożonego ciasta. Wyłożyć masę serową. Na masę wyłożyć pokrojone w grubą kostkę gruszki, zetrzeć drugą część ciasta.
Piec około 70 minut w temperaturze 180ºC. Smacznego :)
psotnica23