Tbikha.doc

(20 KB) Pobierz
Tbikha

Tbikha
Porcja dla ? Czas przygotow. 1 godz. 10 min.
300 g swiezego bobu,
3 baklazany,
4 cukinie,
4 kartofle,
4 pomidory,
2 cebule,
1 peczek siekanej zielonej pietruszki,
4 zabki czosnku,
4 lyzki oliwy,
szczypta harissy (przepis w "ogolne"),
sol, pieprz.

1. Bob oplukac pod biezaca woda i osaczyc. Baklazany i kartofle umyc, obrac i
pokroic wzdluz na plastry. Cukinie umyc i pokroic w kostke. Cebule obrac i
pokroic w plastry. Obrac czosnek. Pomidory sparzyc wrzatkiem, obrac ze skorek, wypestkowac i pokroic w czastki.
2. W glebokim rondlu podsmazyc na oliwie cebule, czosnek, kartofle, cukinie i
baklazany.
3. Dodac bob, doprawic harissa, osolic, dodac pieprz, zalac 2 szklankami wody i
gotowac na malym ogniu 30 min. Dodac pomidory i drobno posiekana pietruszke.
4. Zagotowac ponownie i podawac gorace.

Źródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 10 "Kuchnia marokańska", strona 36.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin