TbikhaPorcja dla ? Czas przygotow. 1 godz. 10 min.300 g swiezego bobu,3 baklazany,4 cukinie,4 kartofle,4 pomidory,2 cebule,1 peczek siekanej zielonej pietruszki,4 zabki czosnku,4 lyzki oliwy,szczypta harissy (przepis w "ogolne"),sol, pieprz.1. Bob oplukac pod biezaca woda i osaczyc. Baklazany i kartofle umyc, obrac ipokroic wzdluz na plastry. Cukinie umyc i pokroic w kostke. Cebule obrac ipokroic w plastry. Obrac czosnek. Pomidory sparzyc wrzatkiem, obrac ze skorek, wypestkowac i pokroic w czastki.2. W glebokim rondlu podsmazyc na oliwie cebule, czosnek, kartofle, cukinie ibaklazany.3. Dodac bob, doprawic harissa, osolic, dodac pieprz, zalac 2 szklankami wody igotowac na malym ogniu 30 min. Dodac pomidory i drobno posiekana pietruszke.4. Zagotowac ponownie i podawac gorace.Źródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 10 "Kuchnia marokańska", strona 36.
psotnica23