AligotPorcja dla 6-8 osob. Czas przygotow. 1 godz. 10 min.1200 g kartofli,600 g sera cantal, ementalera lub innego sera poltwardego,150 ml smietany,2 lyzki masla,2-4 zabki czosnku,sol, pieprz.1. Kartofle obrac, umyc i ugotowac w duzej ilosci osolonej wody (20-25 min).Odcedzic, odparowac i zmiksowac na peree.2. Czosnek obrac i zmazdzyc. Ser zetrzec na tarce.3. Puree polaczyc z maslem i smietana. Dodac czosnek i starannie wymieszac.Umiescic w pojemnym rondlu o duzej srednicy, ktory wstawic do odpowiedniejwielkosci rynienki z wrzaca woda.4. Dodac ser i bardzo intansywnie mieszac drewniana lyzka, az do uzyskania jednolitej, lsniacej i ciagliwej masy. Doprawic sola i pieprzem, zdjac z kapieli i podawac.Źródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 5 "Kuchnia francuska II", strona 24.From: apaczus@hot.pl (Radku's De Apaczu's)
psotnica23