Aligot.doc

(20 KB) Pobierz
Aligot

Aligot
Porcja dla 6-8 osob. Czas przygotow. 1 godz. 10 min.
1200 g kartofli,
600 g sera cantal, ementalera lub innego sera poltwardego,
150 ml smietany,
2 lyzki masla,
2-4 zabki czosnku,
sol, pieprz.

1. Kartofle obrac, umyc i ugotowac w duzej ilosci osolonej wody (20-25 min).
Odcedzic, odparowac i zmiksowac na peree.
2. Czosnek obrac i zmazdzyc. Ser zetrzec na tarce.
3. Puree polaczyc z maslem i smietana. Dodac czosnek i starannie wymieszac.
Umiescic w pojemnym rondlu o duzej srednicy, ktory wstawic do odpowiedniej
wielkosci rynienki z wrzaca woda.
4. Dodac ser i bardzo intansywnie mieszac drewniana lyzka, az do uzyskania jednolitej, lsniacej i ciagliwej masy. Doprawic sola i pieprzem, zdjac z kapieli i podawac.

Źródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 5 "Kuchnia francuska II", strona 24.
From: apaczus@hot.pl (Radku's De Apaczu's)

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin