Frytki z kartofliPorcja dla 4 osob. Czas przygotow. 50 min.1 kg kartofli,1 l oleju,sol.1. Kartofle obrac, oplukac, pokroic w: slupki (5x1x1 cm), zapalki (5x0,5x0,5cm), slomki (pokrojone cieniej niz zapalki), chipsy (cienkie plasterki) lubgofry (plasterki z otworami wycinane elektryczna maszynka lub recznie).2. Pokrojone kartofle umyc i dokladnie osuszyc na sciereczce.3. Olej dobrze rozgrzac, wkladac porcjami kartofle. Smazyc 8-10 min. Gdy zacznanabierac zoltego koloru, wyjac i po kilku minutach ponownie wlozyc do rozgrzanego oleju. Smazyc na zloty kolor. Po usmazeniu posolic. Podawac do smazonego miesa i ryby.- Frytki mozna smazyc tez na smalcu, oliwie lub fryturze.Źródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 32 "Warzywa", strona 22.
psotnica23