Patatas bravasPorcja dla 4 osob. Czas przygotow. 1 godz.500 g kartofli,200 ml oleju,1 lyzeczka mleka.Sos pomidorowy:500 g dojrzalych pomidorow:1 lodyga selera naciowego,2 cebule,3 zabki czosnku,1 lyzeczka cukru,2 lyzki oleju,1 lisc laurowy,sol, pieprz.1. Kartofle dokladnie umyc szczoteczka pod biezaca woda. Nie obierac. Zalaczimna, osolona woda. Dodac lyzeczke mleka i gotowac na malym ogniu podprzykryciem (ok. 30 min).2. Ugotowane kartofle ostudzic, obrac i pokroic na grube plasterki.3. Seler i pomidory umyc i pokroic na kawalki. Cebule i czosnek obrac, oplukaci drobno posiekac.4. Przygotowac sos: przesmazyc na oleju cebule z czosnkiem. Dodac pomidory, seler, lisc laurowy, sol, pieprz i cukier. Gotowac ok. 30 min. Mieszac od czasu do czasu. Ilosc plynu powinna sie zmniejszyc o polowe. Gotowy sos przetrzec przez sito.5. Na duzej patelni rozgrzac dobrze olej. Wrzucac porcjami pokrojone kartofle ismazyc na zloty kolor. Pozostaly na patelni olej wlac do sosu pomidorowego.6. Podac gorace z sosem pomidorowym i sosem tabasco.Źródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 14 "Kuchnia hiszpańska", strona 82.
psotnica23