Kapusta renskaPorcja dla 4 osob. Czas przygotow. 1,5 godz.500 g kapusty kiszonej,200 g bialej luskanej fasoli,400 g chudego boczku,2 cebule,20 g smalcu,lisc laurowy,6 ziaren suszonego jalowca,sol, pieprz.1. Fasole moczyc przec noc w wodzie.2. Nastepnego dnia gotowac ja ok. 1 godz. w tej samej wodzie razem z boczkiem,lisciem laurowym, jalowcem i odrobina soli i pieprzu.3. Dodac kiszona kapuste i gotowac 20 min. Boczek wyjac i pokroic w plastry.Reszte doprawic do smaku sola i szczypta cukru.4. Kapuste wylozyc na polmisek. Ulozyc na wierzchu plastry boczku, udekorowactalarkami przyrumienionej na smalcu cebuli.Źródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 7 "Kuchnia niemiecka", strona 74.
psotnica23