Fasola w czerwonym winiePorcja dla 4 osob. Czas przygotow. 6 godz.250 g suchej fasoli czerwonej,400 g boczku wedzonego,500 ml czerwonego wytrawnego wina,sol, pieprz.1. Namoczona fasole odcedzic, zalac swieza woda, gotowac bez przykrycia 10 min.Zakryc, gotowac jeszcze 1 godz, odcedzic.2. Boczek pokroic w plasterki, a nastepnie na kwadraty.3. Zeliwny garnek wylozyc boczkiem, wsypac czesc fasoli, przykryc boczkiem iznow fasola, az do wyczerpania skladnikow. Zalac goraca woda, by tylko przykryla skladniki, nakryc pokrywka, wstawic na 3-4 godz do piekarnika o temp.130żC.4. Fasole wyjac, wlac wino, dodac sol i pieprz. Dusic pod przykryciem ok. 30min.- Do fasoli mozna dodac po 1 lyzce cukru i musztardy.Źródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 32 "Warzywa", strona 50.
psotnica23