Mus z paprykiPorcja dla 4 osob. Czas przygotow. 3-4 godz.4 czerwone papryki,1 zolta papryka,1 zielona papryka,1 cebula,250 ml wywaru drobiowego,15 g zelatyny,80 ml smietanki kremowki,2 lyzki octu winnego,2 lyzki oliwy,1 lyzka soku cytrynowego,cukier, sol, pieprz.1. Papryke zielona, zolta i czerwona opalic nad plomieniem i po zdjeciu skorkipokroic w romby.2. Zrobic marynate z oliwy, octu, soli i pieprzu. Zalac pokrojone papryki i odlozyc do przybrania.3. Pozostale 3 czerwone papryki zmiksowac z cebula, przetrzec przez sito. Przetarta mase wlozyc do garnka, wlac smietanke i zagotowac.4. Zelatyne namoczona w 2 lyzkach zimnej winy rozpuscic w goracym wywarze. Gdygalareta ostygnie, pokryc nia dno i scianki foremek.5. Do przecieru z papryki wlac reszte galarety, dodac sok cytrynowy, pieprz,sol i szczypte cukru. Wymieszac, napelnic masa foremki, wstawic do lodowki.6. Przed podaniem wlozyc oziebione foremki na 2 sek do goracej wody i wylozycmus na talerz. Dookola ulozyc roznokolorowe marynowane romby z papryki.Źródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 25 "Zimny bufet", strona 48.
psotnica23