Koper wloski zapiekany z seremPorcja dla 4 osob. Czas przygotow. 1 godz. 5 min.8 malych bulw kopru wloskiego,1 lyzka soku z cytryny,sol,maslo do posmarowania formy.Sos;30 g masla,30 g maki,250 ml wywaru z kopru wloskiego,250 ml mleka,2 zoltka,125 ml smietanki 30%,65 g sera gruyere,1/4 lyzeczki startej galki muszkatolowej,sol, pieprz.1. Bulwy kopru wloskiego, czyli fenkuly, umyc, usunac twarde liscie zewnetrznei lodyge. Bulwy przekroic na pol, ugotowac w lekko osolonej wodzie z dodatkiem soku z cytryny na polmiekko przez 15-20 min. Wyjac, osaczyc, pozostawicw cieple. Wywar zachowac.2. Przygotowac sos: z maki i masla zrobic jasna zasmazke, wlac zimny wywar zfenkulow oraz mleko i, stale mieszajac, gotowac na malym ogniu 10 min. Zdjacz ognia. Dodac zoltka wymieszane ze smietanka i startym serem. Doprawic sola, galka i pieprzem.3. Fenkuly ulozyc w posmarowanym maslem zaroodpornym naczyniu, zalac sosem.4. Zapiekac 15 min w piekarniku ogrzanym do temp. 200żC. Podawac z kartoflamii lekkim bialym winem.Źródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 35 "Sery", strona 80.
psotnica23