Suflet z kalafioraSkładniki dla 4 osób: 50 dag mrożonych różyczek kalafioraok. 50 g wędzonej słoniny 50 dag puree ziemniaczanego (może być z torebki) zmielona gałka muszkatołowa świeży zmielony pieprź 15 dag mrożonych, drobno pokrojonych porów 4 średniej wielkości pomidory 25 g masła 20 g mąki 1/2 litra mleka 20 dag żółtego sera szczypta soli, łyżka posiekanej natki pietruszki, masło do posmarowania formy Słoninę pokroić w kostkę i stopić, aż się źarumieni. Puree ziemniaczane doprawić pieprzem i gałką muszkatołową. Dodać słoninę, mrożone pory i wymieszać. Przełożyć masę do wysmarowanej masţem formy sufletowej. Pomidory umyć, usunąć szypułki, pokroić w grube plastry i ułożyć na puree. Na wierzchu ułożyć różycźki mrożonego kalafiora. Stopić masło, dodać do niego mąkę i zrobić zasmażkę. Zalać mlekiem, gotować 2 minuty. Wsypać starty ser. Doprawić do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Polać zawartość formy tym sosem i posypać resztką tartego sera. Zapiekać przeź 30 minut w piekarniku rozgrzanyo do temperatury 200 stopni, aż suflet nabierze złocistobrązowego koloru. Po wyjęciu z piekarnika posypać posiekaną natką pietruszki. Wartość energetycźna jednej porcji: ok. 580 kcal.
psotnica23