Bakłażany zapiekane z pomidoramiPorcja dla 4 osob. Czas przygotow. 50 min.2 baklazany,4 pomidory,2 lyzki tartej bulki,2 zabki czosnku,1 lyzka pokrojonej zielonej pietruszki,100 ml oleju,sol, pieprz.1. Baklazany umyc, pokroic w plastry grubosci 1 cm. Pomidory sparzyc, zdjacskorke, pokroic w plasterki. Czosnek obrac, rozgniesc z sola.2. Na duzej patelni rozgrzac olej, smazyc baklazany na srednim ogniu 2-3 min.3. W naczyniu do zapiekania ulozyc rzedami plastry baklazanow, a na nich plasterki pomidorow, tak by baklazany byly tylko czesciowo zakryte. Posypac tarta bulka, drobno pokrojona pietruszka, czosnkiem, sola i pieprzem.4. Wstawic baklazany do piekarnika, zapiekac 15-20 min w temp. 200żC.Źródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 32 "Warzywa", strona 36.
psotnica23