Fasolad1.doc

(19 KB) Pobierz
Fasolada

Fasolada
Porcja dla 6 osob. Czas przygotow. 1 godz. 40 min.
500 g fasoli,
4 marchewki,
1 seler,
2 cebule,
375 ml soku pomidorowego,
375 ml oleju,
sol, pieprz.

1. Fasole namoczyc w wodzie na cala noc.
2. Zagrzac w wodzie z moczenia, gotowac 5 min, odcedzic i przelozyc do duzego
garnka.
3. Marchewki pokroic w cienkie plastry, seler i cebule posiekac. Warzywa wrzucic do garnka z fasola, zalac woda, dodac sok pomidorowy, olej, sol, pieprz.
Gotowac tak dlugo, az wszystkie skladniki stana sie miekkie.
4. Podawac z grzankami, mozna doprawic odrobina soku cytrynowego.

Źródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 9 "Kuchnia grecka", strona 28.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin