Smazone warzywa.doc

(20 KB) Pobierz
Smazone warzywa

Smazone warzywa
Porcja dla 4-6 osob. Czas przygotow. 15 min.
500 g mieszanych warzyw ( zielona fasolka, brokuly, chinska kapusta, liscie szpinaku, marchewka, ogorek, brukselka,
kukurydza),
3 lyzki oleju,
2 zabki czosnku,
1 lyzka sosu rybnego,
1 lyzka sosu ostrygowego,
1/2 lyzeczki cukru,
1/2 bialego pieprzu,
3 lyzki wody,
do przybrania kielki fasoli, listki pietruszki, czerwone papryczki chilli.

1. Warzywa dokladnie umyc. Fasolke pokroic na kawalki dlugosci 4 cm.
2. Brokuly podzielic na rozyczki, lodyge pokroic w talarki. Marchewke obrac,
pokroic w slupki.
3. Chinska kapuste i szpinak pokroic dosc grubo, ogorek pokroic w kostke. Czosnek obrac, posiekac.
4. Na patelni rozgrzac olej, podsmazyc czosnek na jasnozloty kolor, dodac warzywa i ciagle mieszajac smazyc 1 min.
5. Dodac wode, sos ostrygowy i rybny, cukier i pieprz. Smazyc ciagle mieszajac
jeszcze przez 3 min.
6. Przelozyc do polmiska, przybrac kielkami fasoli, listkami pietruszki i
kwiatkami z chilli. Podawac gorace.

Źródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 13 "Kuchnia tajska", strona 72.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin