Smazone warzywaPorcja dla 4-6 osob. Czas przygotow. 15 min.500 g mieszanych warzyw ( zielona fasolka, brokuly, chinska kapusta, liscie szpinaku, marchewka, ogorek, brukselka,kukurydza),3 lyzki oleju,2 zabki czosnku,1 lyzka sosu rybnego,1 lyzka sosu ostrygowego,1/2 lyzeczki cukru,1/2 bialego pieprzu,3 lyzki wody,do przybrania kielki fasoli, listki pietruszki, czerwone papryczki chilli.1. Warzywa dokladnie umyc. Fasolke pokroic na kawalki dlugosci 4 cm.2. Brokuly podzielic na rozyczki, lodyge pokroic w talarki. Marchewke obrac,pokroic w slupki.3. Chinska kapuste i szpinak pokroic dosc grubo, ogorek pokroic w kostke. Czosnek obrac, posiekac.4. Na patelni rozgrzac olej, podsmazyc czosnek na jasnozloty kolor, dodac warzywa i ciagle mieszajac smazyc 1 min.5. Dodac wode, sos ostrygowy i rybny, cukier i pieprz. Smazyc ciagle mieszajacjeszcze przez 3 min.6. Przelozyc do polmiska, przybrac kielkami fasoli, listkami pietruszki ikwiatkami z chilli. Podawac gorace.Źródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 13 "Kuchnia tajska", strona 72.
psotnica23