Jarzyny faszerowane miesemPorcja dla 4 osob. Czas przygotow. 1 godz. 10 min.4 duze pomidory,4 duze cebule,4 papryki.Farsz:250 g mielonej cieleciny,250 g mielonej wolowiny,50 g czerstwej bulki bez skorki,100 ml mleka,1 jajo,1 cebula,1 lyzka drobno posiekanej zielonej pietruszki,2 zabki czosnku,3 lyzki masla,100 g tartego, zoltego sera,1/2 lyzeczki cayenne, sol,olej do posmarowania blachy.1. Jarzyny umyc. Z pomidorow sciac wierzcholki, usunac miazsz. Posolic, wylacnadmiar soku. Cebule obrac, wrzucic do wrzacej, osolonej wody, gotowac 10min. Odcedzic, osaczyc, sciac czubek lub przeciac na pol. Lyzeczka wydrazycsrodek. Z papryki odciac czesc u nasady razem z szypulka, usunac nasiona,wyplukac. Miazsz z pomidorow oraz sciete wierzcholki pomidorow i papryk zachowac.2. Przygotowac nadzienie: bulke namoczyc w mleku, lekko odcisnac. Cebule, czosnek i zielona pietruszke drobno posiekac. Mielone mieso wymieszac z bulka,jajem, cebula, czosnkiem, zielona pietruszka i miazszem wydrazonym z pomidorow. Doprawic sola i pieprzem cayenne. Do nadzienia mozna dodac kilka lyzekgotowanego ryzu.3. Jarzyny napelnic farszem, ulozyc na blasze wysmarowanej tluszczem. Polacstopionym maslem, posypac tartym serem. Piec w srednio nagrzanym piekarniku30 min. Przykryc scietymi wierzcholkami, zapiekac jeszcze 10 min.Źródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 28 "Cielęcina i wołowina", strona 60.
psotnica23