Jabłecznik na kruchym cieście.pdf

(73 KB) Pobierz
17550683 UNPDF
Jabłecznik na kruchym cieście
Składniki:
50 dag mąki
25 dag margaryny
15 dag cukru pudru
150 ml gęstej śmietany
1 jajko
1 żółtko
5 dag rodzynków
łyżka kandyzowanej skórki pomarańczowej
1.5 kg jabłek antonówek
cynamon
cukier puder do posypania
Przygotowanie:
Przesianą mąkę i margarynę posiekać nożem, dodać cukier puder, śmietanę, jajko,
żółtko. Szybko zagnieść, zawinąć w folię i wstawić do lodówki na 30 min. Umyte
jabłka obrać, pokroić w ósemki, wycinając gniazda nasienne. Włożyć do garnka,
podlać kilkoma łyżkami wody, podgrzewać, mieszając, aż zmiękną z zewnątrz, ale w
środku będą jeszcze twardawe. Przestudzić, dodać umyte rodzynki, skórkę
pomarańczową oraz cynamon. Ciasto podzielić na dwie części. Jedną część
rozwałkować i wyłożyć dno blachy, formując brzeg wysokości 2 cm. Przygotowane
jabłka rozłożyć równą warstwą na cieście. Przykryć drugim rozwałkowanym
kawałkiem ciasta i zlepić brzegi. Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do
temperatury 200 stopni, piec około 40 minut. Ostudzić, posypać cukrem pudrem.
Najlepsze jabłeczniki upieczesz z kwaskowych renet, antonówek i papierówek. Słodkie
jabłka zakwaś sokiem z cytryny.
Nasze rady:
Aby uniknąć zakalca, podduszone jabłka przełóż na sito i odstaw, by ostygły. Zaczekaj,
aż spłyne cały sok. Dopiero wtedy ułóż je na warstwie ciasta (najlepiej, jeśli wcześniej
podpieczez na złocisty kolor).
Danie na: 8-10 osób
Jedna porcja zawiera: 580 kcal
Czas przygotowania: 100 min
Zgłoś jeśli naruszono regulamin