Gołąbki .pdf

(31 KB) Pobierz
Gołąbki Aleex
Gołąbki Aleex
Składniki Przepis
Na dużą porcję:
Kapustę powinno się wybrać większą i lekką. Z całej
głóki wyciąć głąb (nie przekraiwać główki!!!).
Zagotować wodę. Do wrzątku włożyć w całości
kapustę (bez głąba). Oddzielić delikatnie liście. Po
trzech minutach od razu wyjmować.
Mięso zmielić na maszynce, doprawić tak, jak na
kotlety mielone, ale... nie dodawać jajka. Dodać za
to ugotowany i ostudzony ryż.
Zwijać gołąbki. Wkładać je do garnka, zalać wodą,
osolić i gotować do miękkości około 1 godz.
Z młodej kapusty gotować krótko ok 30 - 40 minut.
Pod koniec gotowania, gdy kapusta będzie miękka,
należy dodać koncenrat pomidorowy.
Wyjąć gołąbki. Z wywaru z koncentratem zrobić sos
- zagęścić go mąką. Dodać 2 łyżki śmietany.
Smacznego.
Kapusta włoska
1 kg łopatki wieprzowej
1 szkl ryżu
koncentrat pomidorowy
wegeta
pieprz
sól
mąka
2 łyżki śmietany
Zgłoś jeśli naruszono regulamin