Zabajone z owocami.doc

(64 KB) Pobierz
Zabajone z owocami

Zabajone z owocami

- Wymyślili ten deser we Florencji. Zabajone (kogel-mogel ubijany w cieple z winem) na początku pito w szklanicach, jak napój. Potem potraktowano je bardziej niczym sos i obecnie polewa się nim ciasta, lody, owoce.
Zabajone jest bardzo delikatne i okropnie kaloryczne, ale za to jego przygotowanie jest tak przyjemne, jak jedzenie. Kiedy podgrzewa się wino, cała kuchnia wypełnia się winnym zapachem, co rewelacyjnie działa na humor.

Na 4 osoby.
Czas przygotowania: 25 min.

Jak to zrobić:
Postaw wino na gazie. Kiedy będzie się podgrzewać, oddziel białka od żółtek. Dodaj cukier i trzepaczką ubij kogel-mogel. Kiedy wino się zagotuje, przelej pół do
kogla-mogla, cały czas mieszając. Następnie miksturę przelej z powrotem do reszty wina, które zostało na gazie.
Ubijaj bardzo energicznie miksturę trzepaczką przez ok. 10 min., delikatnie ją podgrzewając. Odstawiaj często z ognia. (Nie możesz przekroczyć temperatury 850 stopni C, bo zrobi ci się jajecznica zamiast zabajone, które powinno finalnie osiągnąć konsystencję puchatej, płynnej, lekkiej pianki.)

Ubij w mikserze śmietankę.

Umyj truskawki, jeśli są duże pokrój je na pół lub nawet na cztery części. Wymieszaj je w misce z malinami i jagodami.
W osobnej misce wymieszaj zabajone i bitą śmietankę. Polej owoce rozłożone fantazyjnie na talerzu.
Bon appetit!

Produkty potrzebne do przepisu

Zabajone z owocami

·         2 i 1/2 szklanki białego wytrawnego wina

·         10 łyżek cukru pudru

·         6 łyżek jagód

·         10 jajek

·         6 łyżek malin

·         1/2 l śmietanki

·         6 łyżek truskawek

 
 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin