- Płatki kruchutkiego ciasta do chrupania w tak zwanym międzyczasie. Wyglądają jak półokrągłe dachówki z dachu. Pyszne są i na ciepło i na zimno. Nie można się im oprzeć, szczególnie tuż po wyjęciu z pieca. Rewelacyjnie pachną migdałami. Na 6 osób: Czas przygotowania: 15 min
Jak to zrobić: 1. W miseczce wymieszaj cukier z mąką. 2. Roztrzep całe jajko oraz białko i przelej je do miseczki z cukrem. 3. Zmiksuj, żeby całość uzyskała jednolitą konsystencję. Wsyp płatki migdałowe i wymieszaj. 4. Płaską blachę do pieczenia wysmaruj masłem. Połóż papier pergaminowy i z wierzchu też posmaruj go tłuszczem. 5. Do osobnej miseczki wlej trochę mleka i zamocz w nim widelec. 6. Na papier przełóż kleksy migdałowej masy i mokrym widelcem rozpłaszcz je tak, żeby uzyskać koła o średnicy ok. 8 – 10 cm i grubości ok. 1 milimetr. Cieniusieńkie. (Na jedną blachę wchodzi mi ok. 5 dachówek.) 7. Włóż blachę do piekarnika rozgrzanego do 160 – 1800C. Wyjmij, kiedy ciasto zrobi się złociste. Jeszcze ciepłe dachówki połóż na wałek, żeby stały się półokrągłe. 8. Podawaj do herbaty. Bon appetit!
· 6 łyżek cukru
· 2 jajka (1 jajko całe + białko)
· masło do smarowania blachy
· 1 łyżka mąki
· mleko do moczenia widelca
· 6 łyżek płatków migdałowych
marta_strazak