Maślane Rafaello
Składniki:
Biszkopt: 4 jajka 1 szklanka cukru 1 niepełna szklanka mąki krupczatki ½ łyżeczka proszku do pieczenia sok z cytryny Masa: 1 litr mleka 1 szklanka mąki pszennej 1 szklanka cukru 25 dag masła roślinnego aromat waniliowy Posypka: 20 dag kokosu 20 dag masła 1 łyżka cukru
Sposób wykonania:
Białka ubić, dodać cukier i nadal ubijać. Dodać żółtka i jeszcze ubijać. Następnie dodać mąkę i proszek do pieczenia. Delikatnie wymieszać. Ciasto wylać do wysmarowanej tłuszczem prostokątnej formy o wymiarach 25 na 36 cm. Piec około 25 minut w temperaturze 170 °C. Ostudzić i nasączyć wodą z sokiem z cytryny.
Mąkę i cukier rozmieszać w jednej szklance mleka. Resztę zagotować. Wlać mleko rozmieszane z mąką i cukrem. Chwilę pogotować. Ostudzić. Masło utrzeć, dodając zimny budyń, pod koniec ucierania dodać aromat waniliowy. Masę przełożyć na biszkopt.
Masło roztopić, dodać cukier i kokos. Usmażyć na złoty kolor, wystudzić i przełożyć na masę.
Ciasto schłodzić w lodówce.
Smacznego.
zuzav