Pasztet wykwintny.rtf

(5 KB) Pobierz

Pasztet wykwintny
20 dag cielęciny, 20 dag wieprzowiny, 20 dag gęsiny, 20 dag wątróbek drobiowych, 10 cieniutkich plasterków słoniny, łyżka masła, 4 jaja, pół szklanki śmietanki 30-proc., łyżka mąki ziemniaczanej, łyżka cukru pudru, cebula, 2 ząbki czosnku, 4 ziarenka  ziela angielskiego, 10 ziarenek pieprzu, łyżeczka majeranku, łyżeczka soli, szczypta gałki muszkatołowej, po kieliszku koniaku i wiśniówki
Cielęcinę, wieprzowinę i gęsinę zalać dwiema szklankami wody, dodać obraną cebulę, czosnek, ziele angielskie, pieprz, majeranek i sól. Zagotować, zmniejszyć ogień i gotować, aż woda całkowicie wyparuje. Na patelni mocno rozgrzać masło i krótko podsmażyć wątróbki (w środku powinny pozostać krwiste). Przełożyć wątróbki do miseczki, zalać wiśniówką i odstawić na godzinę. Ugotowane mięsa wraz z wątróbkami i przyprawami zemleć trzykrotnie w maszynce do mięsa z drobnym sitkiem. Do masy dodać śmietanę, cukier puder, koniak, jaja, mąkę ziemniaczaną i gałkę muszkatołową. Dokładnie wymieszać. Naczynie do pieczenia wyłożyć piastrami słoniny, napełnić masą, na wierzchu położyć kilka piastrów słoniny, wstawić do większego naczynia i wlać do niego tyle wody, by sięgała do połowy wysokości for my. Piec około półtorej godziny w piekarniku rozgrzanym do 180°C (gdyby woda odparowała, należy ją uzupełnić). Upieczony pasztet wystudzić (dopiero wtedy można zdjąć z wierzchu piastry słoniny), udekorować świeżymi owocami i polać gęstniejącą galaretką pomarańczową.

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin