Gołąbki tradycyjne.rtf

(1 KB) Pobierz

Gołąbki tradycyjne

Składniki:

75 dag mięsa wieprzowego, 1-2 łyżki wody, sól, pieprz, bułka tarta, jajko, cebula, główka kapusty, 2 łyżki masła, 1 łyżka smalcu, liść laurowy i ziele angielskie

Przygotowanie:

Główkę kapusty włóż do dużego garnka, zalej gorącą wodą i gotuj około 15 minut. Potem wyjmij na talerz i pooddzielaj liście. Mięso zmiel w maszynce do mielenia. Wymieszaj z 2 łyżkami bułki tartej, jajkiem, wodą, solą, pieprzem i posiekaną na drobno cebulą. Z mięsa uformuj kulę. Na każdym liściu kapusty połóż kulkę mięsa, zawiń, włóż do głębokiej patelni, dodaj 2 łyżki masła i łyżkę smalcu. Smaż na wolnym ogniu około 10 minut. Następnie dolej 3 szklanki wody, dodaj liść laurowy i ziele angielskie. Dopraw solą i pieprzem. Gotuj około 40 minut.

Na stół świąteczny możesz je podać jako samodzielne danie lub z sosem i ziemniakami.

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin