Zapiekanka z ziemniakówSkładniki:1 kg ziemniaków, 15 dag twardego sera żółtego, 50 dag parówek lub kiełbasy, 1 cebula, pół szklanki mleka, pół szklanki białego wina, 2 ząbki czosnku, 1 łyżka masła, sól, pieprz, gałka muszkatołowaWykonanie:Parówki pokroić w podłużne plastry i wyłożyć nimi dno wysmarowanego naczynia żaroodpornego. Obrane ziemniaki pokroić w plastry, włożyć na 3 minuty do wrzącej osolonej wody, po czym odcedzić. Na drobnej tarce zetrzeć ser i cebulę, wymieszać z mlekiem i winem, dodać rozdrobniony czosnek. Przyprawić solą, pieprzem i szczyptą gałki muszkatołowej. Dodać ziemniaki i dobrze wymieszać, całość wyłożyć na parówki, posypać startym serem, położyć kilka wiórków masła. Zapiekać ok. 1,5 godziny.
SKARBEK_38