Kolorowy sernik
# Ciasto: 6 łyżek mąki
# 3 jaja
# 3 łyżki cukru
# łyżeczka proszku do pieczenia
# łyżka kakao
# torebka czerwonego kisielu. Masa serowa:
# 80 dag niekwaśnego półtłustego białego sera
# 10 dag masła
# 2 szklanki cukru pudru
# 4 jaja
# 2 łyżki mąki ziemniaczanej
# olejek rumowy.
Jaja ubić z cukrem, następnie dodać 3 łyżki mąki i proszek do pieczenia. Ciasto podzielić na dwie części. Do pierwszej dodać kakao i 2 łyżki mąki, a do drugiej - kisiel i łyżkę mąki. Z obu części uformować 2 nieduże placki jednakowej wielkości i upiec je (osobno) na jasnozłoty kolor w tortownicy lub na blasze (170°C). Ser dwukrotnie zemleć. Z białek ubić sztywną pianę. Miękkie masło utrzeć na puch i, wciąż ucierając, dodawać po łyżce sera, następnie - żółtka utarte z cukrem, mąkę ziemniaczaną i aromat. Jednolitą gładką masę delikatnie wymieszać z pianą z białek. Upieczone i przestudzone placki pokroić w pierścienie (podobne do fajerek), korzystając z talerzyków różnej wielkości. Spód tortownicy wyłożyć na przemian pierścieniami w obu kolorach. Rozłożyć na nim połowę masy serowej. Przykryć blatem ułożonym z pozostałych pierścieni i na końcu - resztą masy serowej. Upiec na złoty kolor w piekarniku nagrzanym do 170°C.
SKARBEK_38